ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ
Εργαζόμενοι Και Ψηφιακές Πλατφόρμες
Η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες είναι κάτι που με τον καιρό γίνεται και πιο έντονο, με ιδιαίτερη έμφαση στους εργαζόμενους, τις συνθήκες εργασίας και τα πολιτικά πλαίσια, μελετάται η διάδοση της ψηφιακής εργασίας μέσω πλατφορμών, οι συνθήκες εργασίας και η επισφάλεια που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν συγκεκριμένες τυπολογίες της πλατφορμικής εργασίας, κοινωνικό και δημογραφικό προφίλ των εργαζομένων, καθώς και οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει το ευρωπαϊκό πολιτικό πλαίσιο και η νομική κατάσταση στην Ελλάδα. Έτσι, προτείνονται πολιτικές βελτίωσης των συνθηκών εργασίας και ενίσχυσης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Η έννοια των πλατφορμών ψηφιακής εργασίας, αποτελούν ένα αυξανόμενο φαινόμενο στην Ευρώπη. Παρά την ανάπτυξή τους, μόνο ένα μικρό ποσοστό των εργαζομένων (1,4%) τις θεωρεί κύρια απασχόληση.
Στη συνέχεια, εξετάζοντας την οικονομία των πλατφορμών και αναλύοντας τη δομή και τους τύπους της ψηφιακής εργασίας, οι βασικοί τύποι περιλαμβάνουν την εργασία μέσω πληθοπορισμού (crowd work) και την κατά παραγγελία εργασία μέσω εφαρμογών. Αυτοί οι τύποι εργασίας οργανώνονται σε διάφορα συστήματα που διακρίνονται από τη σημαντική τους επίδραση στην οικονομία.
Έχει διεξαχθεί έρευνα η οποία εξετάζει τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες, προσφέροντας μια τυπολογία και κοινωνικό-δημογραφικό προφίλ των εργαζομένων. Η επισφάλεια στην εργασία, η οποία ορίζεται ως αβέβαιη και ανασφαλής εργασία με περιορισμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα. Αναφέρεται στην εισοδηματική επισφάλεια, στο ασαφές καθεστώς εργασίας και στην αλγοριθμική διαχείριση που επιτείνει αυτή την ανασφάλεια.
Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας . Τονίζεται η ανάγκη αναγνώρισης των θεμελιακών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και οι προκλήσεις στη διασφάλισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, η ευρωπαϊκή πολιτική έχει σημαντικό ρόλο, με την έρευνα να αναφέρεται στην επιτυχία της Οδηγίας της ΕΕ για την ψηφιακή εργασία και στις απαραίτητες κανονιστικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Στην ελληνική πραγματικότητα, παρατηρείται εξάπλωση της ψηφιακής εργασίας στην Ελλάδα, ειδικά στον κλάδο της εστίασης κατά την οικονομική κρίση και την πανδημία Covid-19. Τέλος, προσφέρεται μια συνολική εικόνα της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, αναλύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Τονίζεται η ανάγκη για ανάπτυξη πολιτικών που θα διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και θα ενισχύουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.