Προστατευτείτε απέναντι σε ψεύτικες καταχωρήσεις αγγελιών εργασίας
Προστατευτείτε απέναντι σε ψεύτικες καταχωρήσεις αγγελιών εργασίας
Κάθε χρόνο, 14 εκατομμύρια άνθρωποι εκτίθενται σε αγγελίες θέσεων εργασίας απάτης, σύμφωνα με έκθεση του BetterBusinessBureau. Και καθώς οι εργαζόμενοι αναζητούν όλο και περισσότερο θέσεις εξ’ αποστάσεως εργασίας, ο αριθμός των ψεύτικων καταχωρίσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
Πρόκειται συνήθως για ψεύτικες αγγελίες θέσεων εργασίας που στοχεύουν στο να συλλέξουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ή αριθμό κοινωνικής ασφάλισης από άτομα που αναζητούν εργασία. Οι απάτες για εργασία γίνονται όλο και πιο περίπλοκες, χρησιμοποιώντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακή ενημέρωση και ιστοσελίδες διαδικτυακών αγγελιών για να προσελκύσουν άτομα που αναζητούν εργασία.
Ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για να αποφύγετε να πέσετε θύμα τέτοιων καταχωρήσεων είναι:
Ερευνήστε καλά την καταχώριση.
Το πρώτο βήμα για να αποφύγετε τις ψεύτικες καταχωρίσεις θέσεων εργασίας είναι να γνωρίζετε πού να αναζητήσετε θέσεις εργασίας.
Χρησιμοποιήστε μόνο γραφεία πρόσληψης και ιστοσελίδες εργασίας που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε και αναφέρετε ύποπτες αγγελίες εργασίας στην ιστοσελίδα όπου δημοσιεύτηκαν.
Το LinkedIn χρησιμοποιεί ένα σύστημα επαλήθευσης email για τον έλεγχο ταυτότητας των αναρτήσεων, ωστόσο, ορισμένες αναρτήσεις μπορεί να εξακολουθούν να ξεφεύγουν γι’ αυτό είναι καλό οι ενδιαφερόμενοι να αναφέρουν στην ίδια την πλατφόρμα οποιεσδήποτε δημοσιεύσεις που πιστεύουν ότι είναι απάτες.
Αντίστοιχες προφυλάξεις εφαρμόζει το Facebook που επίσης επιτρέπει στους χρήστες να αναφέρουν πιθανές δόλιες καταχωρίσεις, όπως και το Indeed, το οποίο έχει δημόσιες «Οδηγίες Ασφαλούς Αναζήτησης», με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε, ώστε να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να αποφύγουν τις απάτες.
Μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες.
Όταν κοιτάζετε μια αγγελία εργασίας, ακόμη και σε έναν αξιόπιστο ιστότοπο, προσέχετε για ύποπτες ενδείξεις, όπως γραμματικά λάθη, πληροφορίες που λείπουν και αφύσικη διατύπωση. Όλα αυτά είναι σημάδια ότι η αγγελία μπορεί να μην είναι πραγματική.
Εάν τα στοιχεία επικοινωνίας που αναφέρονται στην ανάρτηση είναι μια προσωπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (που τελειώνει πχ σε yahoo.com, gmail.com, κ.λπ., αντί για εταιρικό domain), αυτό είναι επίσης μια ένδειξη πιθανής απάτης.
Λάβετε επίσης υπόψη ότι οι πραγματικοί εργοδότες δεν θα ζητήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως φωτογραφίες άδειας οδήγησης, αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή πληροφορίες τραπεζικού λογαριασμού κατά τα πρώτα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης.
Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε καμία από ευαίσθητες πληροφορίες (όπως οι παραπάνω) δεν είναι ορατές στο βιογραφικό σας. Αν πρόκειται να δημοσιεύσετε το βιογραφικό σας κάπου όπου μπορούν να το δουν και άλλοι, μην συμπεριλάβετε την ημερομηνία γέννησής σας, τη διεύθυνση, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης ή άλλα προσωπικά στοιχεία.
Τέλος, μην μοιράζεστε ποτέ κωδικούς πρόσβασης. Κανένας αξιόπιστος ιστότοπος δεν θα ζητούσε τον κωδικό πρόσβασής σας.
Πέτρος Ποδάρας