Αποφύγετε λάθη στο Βιογραφικό, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν!

συχνά-λάθη-στο-βιογραφικό-910×405
0

Αποφύγετε λάθη στο Βιογραφικό, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν!

Πριν εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας για κάποια θέση εργασίας θα πρέπει να διαμορφώσετε σωστά ή να «φρεσκάρετε» το βιογραφικό σας. Ιδιαίτερα σήμερα που οι υπεύθυνοι προσλήψεων δεν έχουν επαρκή χρόνο για την ενδελεχή εξέταση του κάθε βιογραφικού, η καλή δομή και εικόνα του παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την απόφασή τους. Έρευνες δείχνουν ότι για το πρώτο φιλτράρισμα βιογραφικών ο μέσος χρόνος που αφιερώνεται στο καθένα είναι μόλις 6 (έξι) δευτερόλεπτα…

Επομένως, το βιογραφικό σας θα πρέπει να είναι καλά στοχευμένο και δομημένο, με την σημαντική και μόνο πληροφορία.

Για μια καλή πρώτη καλή εντύπωση του βιογραφικού σας, συνοψίζουμε παρακάτω ορισμένες χρήσιμες οδηγίες για το τι θα πρέπει να αποφύγετε σε αυτό.

Αφαιρέστε λοιπόν τα παρακάτω από το βιογραφικό σας:

Στόχος

Εφόσον κάνετε αίτηση για τη θέση, είναι προφανές ότι τη θέλετε, οπότε δεν χρειάζεται να περιλάβετε παράγραφο «στόχου». Μια εξαίρεση είναι η ιδιαίτερη περίπτωση κατά την οποία αλλάζετε πλήρως τομέα απασχόλησης, οπότε θα ήταν χρήσιμο να περιλάβετε μια σύντομη αναφορά.

Αναφορά στο γιατί θέλετε τη δουλειά

Γι’ αυτό υπάρχουνοι συνοδευτικές επιστολές και οι συνεντεύξεις.Το βιογραφικό σας δεν είναι το μέρος για να αρχίσετε να εξηγείτε γιατί θα ταιριάζατε πολύ ή γιατί θέλετε τη δουλειά. Οι δεξιότητες και τα προσόντα σας, όπως αναφέρονται στο βιογραφικό, θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν αυτό για εσάς και αν δεν το κάνουν, τότε είτε το βιογραφικό σας είναι σε κακή κατάσταση είτε αυτή δεν είναι η σωστή δουλειά για εσάς.

Μη σχετική εμπειρία/προϋπηρεσία

Μη συμπεριλάβετε εμπειρία που μπορεί να μην φαίνεται άμεσα σχετική με τη συγκεκριμένη αγγελία, εκτός αν επιδεικνύει πραγματικά πρόσθετες δεξιότητες που μπορούν να μεταφραστούν στη θέση για την οποία κάνετε αίτηση.

Προσωπικά στοιχεία

Μην συμπεριλάβετε την οικογενειακή σας κατάσταση, τις θρησκευτικές σας προτιμήσεις ή τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης.Αυτό μπορεί να ήταν το πρότυπο στο παρελθόν, αλλά όλες αυτές τις πληροφορίες δεν δικαιούται πλέον να τις ζητήσει ο ενδιαφερόμενος εργοδότης, επομένως δεν χρειάζεται να τις συμπεριλάβετε.

Λεπτομέρειες που μαρτυρούν την ηλικία σας

Εάν δεν θέλετε να υποστείτε διάκριση λόγω ηλικίας, καλό είναι να αποφύγετε την αναφορά ημερομηνιών αποφοίτησης. Υπάρχουν και άλλες ενδείξεις για την ηλικία που μπορούν να εντοπιστούν σε ένα βιογραφικό, όπως ακόμη και το να αφήνουμε δύο κενά μετά από τελεία, το οποίο είναι σύνηθες σε όσους έμαθαν να δακτυλογραφούν σε γραφομηχανή…

Βαθμός Πτυχίου

Εάν είναι μεγαλύτερος από 8,5 θα μπορούσε να αναφερθεί. Αν όμως είναι μικρός η έχουν περάσει πάνω από 5 χρόνια από την αποφοίτηση, καλύτερα να παραληφθεί.

Φωτογραφία σας

Σήμερα υπάρχει η τάση να μην περιλαμβάνεται φωτογραφία του υποψηφίου στο βιογραφικό.

Η πλήρης διεύθυνση κατοικίας

Κανείς δεν χρειάζεται πλέον να αναγράψει την πλήρη διεύθυνση κατοικίας.

Πολλοί αριθμοί τηλεφώνων

Η αναγραφή ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου αρκεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναγράφεται το τηλέφωνο της τρέχουσας εργασίας.

Λογαριασμοί SocialMedia

Σύνδεσμοι σε προσωπικά ιστολόγια, σε δίκτυα όπως Pinterestή Instagramδεν έχουν καμία θέση στο επαγγελματικό βιογραφικό σας. Αντιθέτως καλό είναι να αναφερθούν σχετικές διευθύνσεις όπως η σελίδα σας στο LinkedInή οποιαδήποτε άλλη που είναι επαγγελματική και σχετίζεται άμεσα με τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε.

Χόμπυ και λοιπά ενδιαφέροντα

Εάν δεν είναι σχετικά με τη θέση εργασίας για την οποία ενδιαφέρεστε, τότε είναι χάσιμο χώρου στο βιογραφικό και σπατάλη χρόνου για τον ενδιαφερόμενο εργοδότη.

Συστάσεις

Εάν ένας δυνητικός εργοδότης επιθυμεί συστάσεις, θα σας το ζητήσει. Η αναγραφή στο τέλος του βιογραφικού «συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν» δεν έχει κανένα νόημα και αποτελεί απλώς σπατάλη χώρου.

Κραυγαλέες ανακρίβειες και ψέματα

Αποφύγετε ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες. Επικεντρωθείτε στα στοιχεία και τις δεξιότητες εκείνες που μπορείτε πραγματικά να προσφέρετε και μην προσπαθήσετε να καλύψετε με ψεύδη ή ανακρίβειες το σύνολο των απαιτούμενων της θέσης. Έρευνες δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό των εργοδοτών θα προέκριναν υποψήφιο ακόμη και αν ικανοποιούσε 3 στα 5 από τα προαπαιτούμενα της θέσης.

Περισσότερα από 15 χρόνια προϋπηρεσίας

Αν αρχίσετε να συμπεριλαμβάνετε θέσεις εργασίας πριν από το 2006, αρχίζετε να χάνετε το ενδιαφέρον του διευθυντή προσλήψεων.Η πιο σχετική εμπειρία σας θα πρέπει να είναι από τα τελευταία 15 χρόνια – ο ενδιαφερόμενος εργοδότης χρειάζεται να δει μόνο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για πιστοποιήσεις που είναι παλαιότερες των 15 ετών.

Χρήση μη δόκιμων τίτλων θέσεων

Θέλουμε οι τίτλοι των θέσεων εργασίας που είχαμε να είναι αναγνωρίσιμοι και αντιληπτοί από όλους Επομένως αποφεύγουμε περιγραφές τίτλων που δεν είναι τυπικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες. Ως κανόνα σκεφτόμαστε το πώς θα το διατύπωνε ένας εργοδότης σε μια πλατφόρμα αναζήτησης εργαζομένων. Γενικώς, φροντίστε να αποκλείσετε όρους στο βιογραφικό σας που είναι γνωστοί μόνο σε έναν συγκεκριμένο οργανισμό.

Απασχόληση μικρής διάρκειας

Αποφύγετε να συμπεριλάβετε στο βιογραφικό σας αναφορά σε θέση την οποία κατείχατε για πολύ μικρό διάστημα (λίγους μήνες).

Πολύ πυκνό κείμενο

Μην προσπαθείτε μικραίνοντας το μέγεθος της γραμματοσειράς, των διαστημάτων και των περιθωρίων να χωρέσετε το βιογραφικό σε μία ή δύο σελίδες. Καλό είναι το κείμενο να «αναπνέει», να υπάρχει αρκετός κενός χώρος και λογικά περιθώρια.

Πολλά bulletpoints

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολλά bulletpoints. Μόνον όπου είναι απολύτως απαραίτητο για να τονιστεί η πραγματικά σημαντικότερη πληροφορία.

Κακή διαμόρφωση του κειμένου

Η διαμόρφωση του βιογραφικού είναι εξίσου σημαντική με το περιεχόμενό του. Το κριτήριο επιτυχούς διαμόρφωσης είναι να μένουν ξεκάθαρα τα κύρια σημεία του αφού διαβαστεί έστω και «διαγώνια». Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε στυλ, αλλά θα πρέπει να το υπηρετείτε πιστά σε όλο το κείμενο. Πχ ίδιες αποστάσεις παραγράφων, ίδιο μέγεθος γραμματοσειράς, συνεπής χρήση πλαγίων, ίδιος τύπος ημερομηνίας παντού (δηλ, αν η πρώτη ημ/νία είναι της μορφής dd/mm/yyyyτότε όλες όσες τυχόν ακολουθούν θα πρέπει να έχουν την ίδια οκταψήφια μορφή).

Προσωπικές αντωνυμίες

Αποφύγετε το πρώτο και το τρίτο πρόσωπο (πχ «εργάστηκα», «αποφοίτησα», ή «ο …… είναι απόφοιτος…», κ.λπ.) και οπωσδήποτε τη χρήση λέξεων όπως «εγώ» ή «μου».

Επικεφαλίδες, υποσέλιδα, πίνακες και διαγράμματα

Αν και μια καλά διαμορφωμένη κεφαλίδα και ένα υποσέλιδο μπορεί να φαίνονται επαγγελματικά και ορισμένοι πίνακες, εικόνες ή γραφήματα μπορεί να ενισχύσουν την αξιοπιστία σας, είναι πιθανό να συγχέουν κάποια αυτοματοποιημένα συστήματα διαχείρισης βιογραφικώνπου χρησιμοποιούν αρκετές εταιρείες πλέον. Ένα τέτοιο σύστημα ενδέχεται να αναδιαμορφώσει το βιογραφικό σας, βγάζοντας ένα κακώς μορφοποιημένο που μπορεί να μην περιλαμβάνει πλέον την κεφαλίδα και τους πίνακές σας. Ακόμα κι αν ήσασταν ιδανικός υποψήφιος για τη θέση, τώρα ο υπεύθυνος προσλήψεων δεν έχει τρόπο να επικοινωνήσει μαζί σας για συνέντευξη.

Ξεπερασμένες και φανταχτερές γραμματοσειρές

Μην χρησιμοποιείτε γραμματοσειρές TimesNewRoman και serif, καθώς είναι ξεπερασμένες. Αντιθέτως, χρησιμοποιήστε μια τυπική γραμματοσειρά sans-serif όπως το Arial.Επίσης, προσέξτε το μέγεθος της γραμματοσειράς. Ο στόχος σας πρέπει να είναι να το κάνετε να φαίνεται ωραίο και κομψό, αλλά και εύκολο στην ανάγνωση. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγετε και τις φανταχτερές γραμματοσειρές.

Τσιτάτες λέξεις

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι υπεύθυνοι προσλήψεων απεχθάνονται να βλέπουν λέξεις/εκφράσεις όπως «(είμαι) αφοσιωμένος», «κίνητρο», «εξαιρετική (πχ εμπειρία/γνώση)» και κυρίως «αποδεδειγμένη (εμπειρία/γνώση/ικανότητα)». Ο ένας κίνδυνος είναι να θεωρηθούν ως δήλωση πως τα ξέρετε και τα έχετε δει όλα. Στην καλύτερη περίπτωση ερμηνεύονται ως προσωπικές απόψεις και όχι υποχρεωτικά αλήθειες. Ο υπεύθυνος προσλήψεων ενδιαφέρεται για στοιχεία. Θα επιβεβαιώσουν ή όχι εάν είστε αυτό που λέτε αφού γίνουν συναντήσεις/συνεντεύξεις.

Γραμματικά και συντακτικά λάθη

Μπορεί να φαίνεται προφανές, ωστόσο τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη είναι ένας σίγουρος και άδοξος τρόπος για να πεταχτεί το βιογραφικό σας στα σκουπίδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικά επιπλέον λεπτά προσοχής και ίσως ένα δεύτερο μάτι.

 

Πέτρος Ποδάρας